Белградчани знаят специализираната клиника „Нова вита” в Раковица като „болница на края на града”. За онези българи, които са минали оттук, за да борят онкологичните си проблеми, тя обаче е в началото на сръбската столица. Раковица, разположена в подножието на планината Авала, е първият белградски квартал след по-малко от 400 км път от София.

Дали мястото за построяване на клиниката не е избрано именно заради наименованието на това предградие? „Лекуват рака в Раковица”. Звучи като реклама, нали? Не, това не бе причината да се установим тук. По-скоро мислехме за „бягство” от големия град. А тук, в подножието на планината е спокойно, въздухът е по-свеж...”, разказва собственикът на клиниката Миломир Кандич, който преди 7 години стартира своя проект за лечение на онкоболни с алтернативни методи. Медикаментите, които лекарите предписват след обстоен преглед, за всеки отделен случай са различни. Всички обаче са изключително на естествена основа. Все пак, в лечението не се разчита единствено на природолечението. То е съчетано с най-модерните постижения в медицината и по-специално в борбата с онкозаболяванията. Освен отличен екип от практикуващи лекари, клиниката поддържа и широк кръг от консултанти – научни работници. „Защото процесът за подобряване на методите на лечение и обогатяване на използваните средства в борбата срещу рака не е приключил, той продължава”, казва Кандич.

 

От тук са минали хиляди пациенти

предимно от Сърбия и бившите югославски републики, както от Германия, САЩ, Ирландия, Италия, Франция, Турция, Колумбия, Обединените арабски емирства... Също от Румъния и България. Близостта на Белград, но най-вече добрите резултати, са накарали доста наши сънародници да се доверят на екипа на „Нова вита” и на методите на лечение там.

„Ракът е победим, напук на наложилото се мнение, че това коварно заболяване е неизлечимо. Макар че все още сме в процес на разработване на нови и нови методи и медикаменти, резултатите, които сме постигнали до сега, са изключително добри и ни импулсират за още по-упорита работа в тази посока”, казва собственикът на клиниката.

Един от лекуваните в „Нова вита”, който си е тръгнал от тук със сили за нов живот е и американският доктор Дан Албу Зарубе. „Когато разбрах, че имам рак на гърдата (не само жените, а и мъжете, макар и по-рядко, страдат от това заболяване - б.р.) и метастази в черния дроб, се подложих на класическо лечение в Америка. Химиотерапията обаче не ми понесе, трябваше да се насоча към нещо друго. Чрез свои познати в Румъния научих за тази клиника. Запознах се подробно с методите на лечение, базирани на природни, а не на синтетични препарати. Направих си също сметка, че ще ми излезе по-евтино, тъй като и при нас се прилага подобен вид лечение, но е доста скъпо. След три седмици тук се върнах към живота. Наистина, не мога да кажа, че съм напълно излекуван, трябва да минат поне 5 години, за да може човек да е сигурен, че е надвил тази коварна болест. Не мога да кажа също така как е протекло лечението при други пациенти, но медикаментите, които вземам вече в домашни условия, наистина ме поддържат в добра форма”, споделя д-р Зарубе във видеоклип, качен на сайта на „Нова вита” (www.novavita.co.rs).

От лечението в клиниката би трябвало да е доволен и бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич. По -малко от година преди да бъде заловен и изпратен в Хага, за да отговаря за престъпления по време на войната (1992-1995), той е лекуван тук от меланома, обхванала левия му крак. Когато постъпва като пациент, никой не подозира, че дългокосият и малко странен с вижданията си за лечение с биоенергия д-р Драган Дабич, както сам се представя, е всъщност издирвания под дърво и камък д-р Караджич. Когато новината за ареста, заедно с неузнаваемата му снимка, се завърта по медиите, всички в „Нова вита” ахват: „Та това е нашият д-р Дабич, когото излекувахме тук!”

 

Тайното оръжие, което вадят в „Нова вита”,

с изключение на един от деветте от използваните медикамента, е затворено в бурканче мед. В него са смесени минерали и екстракти от отбрани билки, пренесени не само от различни райони на Сърбия, но и от джунглите на Амазонка, където някои индиански племена успешно лекуват от коварни болести. Препаратите настройват имунната система така, че да бъдат атакувани селективно само раковите клетки, без това да доведе до странични ефекти, или да засегне здрави органи и тъкани. В Сърбия те са регистрирани като имуностимулатори, но за специалистите в тази клиника са основно средство за лечение на онкоболни.

Налагането на „индианската томахавка” и методите на лечение в „Нова вита” бележи пробив в края на 2004 година. Тогава, с помощта на препаратите „Гонебазол” и „Корбазол” за по-малко от месец са напълно елиминирани хромозомните аберации у изложени на вредни лъчения пациенти. Експериментът е проведен в белградския Институт за ядрени изследвания „Винча”. Във военномедицинската академия в Белград е направен преглед преди и след лечението с препаратите на „Биофарм”. Резултатите при подложилите се на това лечение са изумителни. Днес корбазолът се използва масово и като средство за превенция от хора, изложени на вредни лъчения, той се явява ефективна преграда пред въздействието на свободните радикали. Гонебазолът пък се прилага при намаляване на страничните ефекти от радиотерапия.

През цялата следваща, 2005-а година продължават съвместните изследвания на „Нова вита” , „Биофарм” и Медицинския факултет на университета в Крагуевац. Изпитани са препаратите „Имунарк”, „Наквонит” и „Корбазол” върху голям брой пациенти с хронична лимфоцитна левкемия. Категоричните резултати са, че „Наквонит” и „Корбазол” селективно унищожават малигнените клетки, без да се установят странични ефекти. В зависимост от концентрацията, в лабораторни условия се наблюдава умъртвяване на от 60 до 90 на сто от лошите клетки само за 24 часа.

Отскоро се прилага и нов продукт – „Севън”. Ефектът от него е като при другите продукти, но е далеч по-евтин.

Лекарствените продукти обаче не са панацея. „Подхождаме строго индивидуално при всеки от пациентите ни”, казва д-р Мария Козомара, която се слави като една от най-добрите диагностици не само в тази сръбска клиника. „Би било пресилено да кажем, че държим в ръцете си вълшебна пръчица. С препаратите, които ползваме обаче, имаме сериозни успехи в стопиране на разрастването на ракови образувания, а в голяма част от случаите и ги връщаме с няколко крачки назад, което си е постижение в областта на онкологията. Бих могла обаче смело да кажа, че успяваме да подобрим качеството на живот при 90 на сто от пациентите си” казва д-р Козомара.

 

Най-сериозни успехи са постигнати в борбата с левкемията,

при отклоняването на странични ефекти при химио и лъчетерапия, цироза на черния дроб, на гастроинтестиналния тракт... „Добри сме при лечението на лимфните жлези и на меките тъкани, докато при рака на костите за сега удряме на камък”, казва Козомара. „При атакуването на рака на белия дроб например лечението продължава три седмици. Още по време на престоя на пациентите ни в клиниката са налице окуражаващи показатели за подобряване на състоянието им. В продължение на една година овладяваме напълно положението, като не се забелязва връщане назад в състоянието на пациента”, казва Козомара. „Разбира се, има случаи, при които положението е неспасяемо, но и тогава не се отказваме, въобще правим всичко, което е по силите ни”, признава тя.

Потвърждение на нейните думи са и впечатленията на софийския адвокат Наско Димитров. „Ракът при баща ми беше в много напреднал стадий – с множество разсейки. У нас лекарите не му даваха повече от две седмици. Говорих с хората от „Нова вита”, изпратих им изследванията. Те ми предложиха да го заведа при тях. Поех риска и го закарах в Белград. Останахме там две седмици, по време на които, според нашите лекари, трябваше вече да си е отишъл. Върнах го в София, живя още цели три месеца, при това в сравнително доста по-добро състояние и на тялото, и на духа. Хората там направиха и невъзможното, бориха се докрай. Случаят с моя баща беше безнадежден, но си мисля, че ако се бях обърнал по-рано към „Нова вита”, изходът можеше и да е друг”, казва г-н Атанасов.

Д-р Красимир Ралчев, един от изтъкнатите ни хирурзи в софийската Специализирана болница  за активно лечение по онкология, от години поддържа професионални контакти с „Нова вита” и е запознат отблизо с методите на лечение на своите колеги. „По принцип залагам на традиционните методи на лечение при онкозаболяванията. Още повече, че работя тъкмо в такова медицинско заведение. Определено обаче имат ефект предлаганите медикаменти на „Биофарма”. Антиоксидантното и имуностимулиращото им въздействие оказват положителен ефект върху организма след, или по време на химио и лъче терапия например”, казва д-р Ралчев.

 

Методът на лечение е изпитал върху себе си сам собственикът на клиниката Миломир Кандич.

Но доста преди да е започнал да работи по този проект и в коренно различни от сегашните условия. В началото на 2000 г. му откриват тумор в мозъка. „Какво ли не опитах, и под ножа минах, и на класическите в такива случаи терапии се подложих след това – нищо. Стопих се, направо си бях пътник”, разказва 55-годишният белградчанин, който в началото на новото хилядолетие прави успешен бизнес с продажба на яхти и производство на мебели. „Видях, че нищо не помага и реших да опитам от едни скъпи швейцарски лекарства, с които навремето доста успешно лекувах своя баща. Човекът, който тогава ни ги изписа, ме убеди, че не са подходящи за моя случай и ми препоръча друго – да отида в Бразилия, в долината на Амазонка. Насочи ме към племето коркор, което се занимавало с такива неща. Честно казано, в началото не му повярвах, но друго просто не ми беше останало.Поех риска”, продължава Кандич, чийто вид и активност не пораждат никакво съмнение, че може да е минал през такива перипетии. Впрочем, болестта все още е у него, но не й позволява да диша – периодично я атакува сам, даже с методи, които медицинският екип, с който работи, се въздържа да прилага върху пациентите на „Нова вита”. „Доста е радикален и дори не желая да говоря за него”, казва Кандич. Именно с него обаче буквално са го изтръгнали от прегръдката на смъртта преди 7 години индианците коркор с техните билета.

„Тогава грижите за мен поеха две млади индианки. Ден и нощ бдяха над мен. В началото ми бяха безразлични, едва по-късно забелязах тяхната привлекателност”, продължава разказа си Миломир и дяволито се подсмихва. „Първите две седмици бях ни жив, ни умрял. На третата вече взех да шавам, а на четвъртата вече ми се дощя да се домогна и до нещо повече от грижите на индианките... Тогава си рекох: Ще ме бъде!”.

Макар, че на втория месец Миломир вече е готов за нови подвизи, решава да остана по-дълго. Не само заради индианките. Веднъж, за да затвърди отличния резултат от билколечението, и второ - докато е между живота и смъртта, си дава дума: „Оцелея ли, ще отворя в Сърбия частна клиника за онкоболни”. Остава при индианците цели две години, за да изучи методите им на лечение и тайната на билките, които са го върнали от мъртвите.

След като се прибира в Сърбия обаче, се натъква на какви ли не перипетии при реализацията на своя проекта. Не само бюрократични и от материален характер. Отношението на представителите на традиционната медицина към традиционното лечение на моменти го докарва до отчаяние. „Всички скочиха срещу мен - шарлатанин, не знам какъв... Опитвах се да ги разбирам, защото действително има и много мошеници. Но аз не съм от хората, които се предават лесно. Продължих напред и ето – днес ме търсят дори някогашните ми най-върли противници”, казва гордо Кандич и допълва: „Вижте само клиниката, щях ли да хвърля толкова лични средства и енергия, ако бях такъв, за какъвто ме мислеха?”, пали се собственикът на „Нова вита”.

За рецептите обаче мълчи като риба. Завесата леко повдигат от фармацевтичната компания „Биофарм груп”, ангажирана с производството и разпространяването на медикаментите. Пчелният мед всъщност е използван, освен заради лечебните му свойства, преди всичко като консервант на билковите продукти. Освен минералът зеолит, в състава им има още полен, витамин С, ехинацея. Те са близо 80 на сто от състава на продукта. Секретът е в останалите 20 процента, който е тайна дори за част от ангажираните в проекта на „Нова вита”, уверяват от „Биофарма”. Допускат, че е замесен и екстракт от ликото на червеното и лилаво лапачо – южноамериканско дърво, от което се приготвя прочутия „чай на инките”, но не са сигурни. С подобна отвара, впрочем, са гощавали и Миломир Кандич индианките коркор...

 

В „Нова вита” обаче използват и друг подход.

„Нямате ли усещането, че влизате в хотел, а не в болница?”, пита риторично мениджърът на „Нова вита” Владимир Симович, който осъществява и координацията между клиниката и фармацевтичната компания „Биофарм”. Наистина, докото показва стаите с мека мебел, плазма и видео, може да се добие подобно впечатление, само дето хората на рецепцията са в бели престилки. „Знаете човек как се чувства в болнична обстановка. Постарали сме се да осигурим всичко, за да могат пациентите ни по-лесно да преодолеят струпалите им се проблеми. Психологическият момент е изключително важен в методите ни лечение. Просто хората трябва да се предразположат, да се доверят на екипа... Процесът на лечение в крайна сметка е взаимен. В това отношение залагаме извънредно много на нашите психолози, които са в постоянен контакт с пациентите. Помагат им да се разделят, доколкото е възможно, с лоште мисли, да повярват, че за всяка болест, дори за най-страшната, има лек. И най-вече да повярват в себе си”, казва Симович.

И макар че здравето цена няма, все пак лечението в „Нова вита” струва пари. И може би не малко, особено в сегашните условия на криза. Пълният, едноседмичен курс на лечение в белградската клиника, струва близо 2000 евро. Става въпрос обаче за „ол инклузив” услуга – включва както престоят, така и изследванията, и специалните, за всеки отделен случай, терапии като фито, психо и прочие. И, разбира се, медикаментите. Те също не са евтини – варират от 20 до 120 евро, но в зависимост от продължителността на лечението цената може са нарасне.

По-евтиният вариант е „дистанционното” лечение. Пациентът изпраща направените му вече изследвания и епикризи, след което се назначава график за приемане на предписаните лекове. „Нова вита” има свой представител в София, така че контактът е максимално улеснен.