Кетонната (нисковъглехидратна) диета съдържа малко въглехидрати и много мазнини, заради което се смята полезна за здравето и по-ефективна за отслабване. Ново изследване на швейцарски учени обаче доказва, че такъв начин на хранене може да предизвика диабет тип 2, съобщава the Journal of Physiology.

Учени от Техническия университет и техни колеги от Детската университетска болница в Цюрих провели експеримент върху мишки. Една част от животните били хранени по обичайния начин с високо съдържание на мазнини и въглехидрати, а другите били поставени на кетогенна диета. Резултатите показали, че обмяната на веществата при всички мишки била забавена, а количеството захар в черния дроб и мускулите се увеличило.

Особеностите в реакцията на черния дроб към ниското ниво на въглехидрати в кетогенната диета са такива, че след няколко дни спазване на този хранителен режим той реагира различно на инсулина, изработван от задстомашната жлеза, което по-нататък може да доведе до общо повишаване нивото на глюкоза в кръвта. А като следствие и към понижаване на чувствителността на клетките към инсулин, тоест към диабет втори тип.

Диабетът е един от най-сериозните проблеми в днешни дни. Макар че кетогенната диета се смята за полезна, нашето изследване показва, че последствията от нея могат да бъдат негативни за здравето. Ниското количество на въглехидрати в храната води до диабет, коментира Кристиан Волфрум от изследователския екип.