Никак не е полезно да се ядат едни и същи храни всеки ден! Това предупреждава проф. Ника Голдбърг от Центъра за женско здраве към Ню Йоркския университет. Причината е в това, че балансираното хранене трябва да включва различни хранителни вещества и най-вече витамини и минерали. А е невъзможно да получавате абсолютно всички микроелементи и витамини в достатъчно количество, без да включите в храната си широк спектър от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и белтъчини, коментира проф. Голдбърг.

Трудно е и точно да установите какво и колко трябва да ядете, за да се убедите, че получавате всички хранителни вещества. Затова правейки менюто си, е добре да използвате таблицата за витамини и минерали в отделните продукти, съветва тя.

Друг важен момент в гастрономичното разнообразие е ограничението, което в крайна сметка може да доведе до някои сериозни проблеми. Специалистите дори имат свой термин – „хранителна скука” – което е признакът, че вашата диета се нуждае от преосмисляне и разнообразяване. Така наречената монотонна диета, според Голдсбърг, може да доведе и до преяждане. Или по-лошото – да пожелаете други, не съвсем здравословни храни, просто защото ви е писнало от полезните.