Дори и да имате идеална фигура, не прекарвате много време седейки, защото опасността от мастни отлагания е реална. Те се формират около вътрешните органи и това може да повиши риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания, показало изследване на британски учени от Университета Лестер, според което седящите хора имат голямо количество висцерални мазнини около черния дроб, задстомашната жлеза, бъбреците и мастни отлагания в абдомалната област като цяло.

А както е известно, обилието на висцерални мазнини е свързано с инсулинозависима резистентност – рисков фактор за развитие на диабет. Такива мастни отлагания повишават и риска от рак, инсулт, сърдечни заболявания. Статистиката сочи, че много хора в трудоспособна възраст седят повече и от пенсионерите.

В рамките на изследването учените сканирали телата на 124 души, предразположени към диабет. Участниците получили устройства, проследяващи тяхната физическа активност, с помощта на които учените проследявали колко време през седмицата хората са в седнало положение. Така открили еднозначна зависимост между висцералната мазнина и продължителното седене.

Тази връзка била особено силна в случаите, когато човек не отделял необходимите 150 минути седмично за умерена физическа активност.