Половин час – това е всичко, което ви е необходимо, за да възстановите нормалните си биоритми. А необходимите хормони и протеини достигат норми само след два часа сън, уверяват френски учени. За някои средиземноморски народи е практика следобедният сън, който всъщност им дава всичко това. Наричат го сиеста. А френските учени за пореден път потвърждават ползата от сиестата.

Според данните, получени от нас, 30-минутен сън може да намали вредите, причинени на организма от недостига на сън, и да възстанови биомаркерите на имунното здраве в норма, като стабилизира и нивото на норадреналина и интерлевкин-6, съобщава ученият Брай Фаро от университета Декарт-Сорбона в Париж.

Всички знаем, че дефицитът на сън е вреден за здравето: последствията от него са увеличаване на килограмите, отслабване на имунитета и поява на сърдечно-съдови заболявания. Но, за съжаление, не всички от нас имат възможност да получат препоръчваните от седем до девет часа сън през нощта. Такъв е животът.

Новите изследвания обаче показват за пореден път, че краткият дневен сън не само ни прави по-внимателни. Такъв сън може да нивелира стреса и щетите, причинени на организма ни от липсата на сън през нощта.

Всичко това вече се взема под внимание и от някои работодатели по света. Както вече „По-здрави днес“ писа, в Япония отдавна е практика следобедната дрямка на работното място. А за тази цел в много престижни фирми дори обзавеждат отделни стаи.