Една от любимите ни подправки – канелата, съдържа канелен алдехид, за който се смята, че спомага за намаляване на теглото и регулиране на апетита, понижава нивата на холестерола при диабетиците и смъква кръвното. Според Life Hacker, тези заключения са направени въз основа на експерименти, използващи огромни дози от съединението (за ефекта ще трябва да ядете поне по 13 грама канела на ден).

Червеното вино се смята за една от най-здравословните напитки, тъй като съдържа ресвератрол. Това съединение действа като антиоксидант, който на теория предпазва от рак, от диабет тип 2, от болестта на Алцхаймер и сърдечни аномалии. Въпреки че учените успяха успешно да използват съединението върху животни, то все още не е сработило върху хората. Освен това, концентрацията на съединението варира в зависимост от вида на виното. За да получите посочения ефект, ще трябва да пиете около 200 бутилки вино на ден.

Боровинките-  както червеното вино, са богати на ресвератрол. Но за да получите работеща доза от съединението, трябва да изяждате повече от 10 000 плода на ден. Боровинките съдържат и антоцианини, които са полезни за сърдечни заболявания, като активната доза в случая е 150-300 плода.

Черният шоколад, според изследванията, понижава кръвното налягане, което се дължи на съдържанието на теобромин. „Работещата доза“ теобромин обаче, е поне 1 грам дневно, което е еквивалентно на 100 грама шоколад и повече от 2000 калории. Следователно ефектът ще е - човек ще наддава на тегло, без да печели ползи за здравето.

Куркумата, която е източник на куркумин, е една от най-известните суперхрани. За нея се знае, че намалява нивото на възпаление, бори се с инфекциите и последиците от нараняванията. Както и при другите активни вещества, от нея е необходимо да се консумират 30 грама на ден. Плюс това, куркуминът не е бионаличен, т.е. абсорбират се само около 25% от него. Ето защо трябва да се яде около 100 грама куркума дневно, ако искате да има ефект.