Според препоръките на Световната здравна организация трябва да се изчака поне минута след раждането на бебето, преди да прережете пъпната му връв. Шведските учени обаче са категорични, че отсрочката трябва да бъде минимум 3 минути, защото това намалява риска от анемия при детето. Забавянето позволява на бебето да получи достатъчно кръв от плацентата, което да предотврати появата на желязодефицитна анемия.

Препоръката на шведските учени е направена след продължително проучване на показателите за здравословното състояние на 540 новородени. Пъпната връв на част от тях била прерязана в първата минута от живота им, а на други това било направено след задръжка над 3 минути. Запасите от желязо, което новородените получават през допълнителните 2 минути, се съхранявало до шест месеца!

Така на 8 месечна възраст случаите на анемия намалявали с 9%. И най-малко патологии се наблюдавали при децата, чиято пъпна връв е прерязана със закъснение. Най-интересното обаче било, че социалните им навици до четвъртата година били по-добри в сравнение с децата, които при раждане бързо били отделяни от майката.

Автор на изследването е доктор Ала Андерсен от Университета в Упсала, която обяснява, че запасите от желязо, които новородените получават за допълнителните 2 минути, докато пъпната им връв е все още непрерязана, се съхраняват до шест месеца.

Учените смятат за несправедливо да отнемат от бебето допълнителна порция хранителни вещества, които то получава с майчината кръв. Затова призовават акушерите да обръщат внимание на това и да забавят с две минути прерязването на пъпната връв, свързваща го с организма на майката.