Веднъж сготвената и повторно подгрята храна губи много от полезните си качества, а често се превръща и във вредна, твърдят лекари.

В процеса на термична обработка продуктите губят част от витамините и ценните микроелементи, които след всяко следващо загряване стават все по-малко и по-малко. Най-лошото обаче е в това, че по време на тези процеси могат да се образуват вредни за организма вещества, способни да навредят не само на храносмилателните органи. Затова и експертите не препоръчват повторно да подлагате храната на термична преработка, особено приготвената от определени продукти.

Кои са те?

1.Червено цвекло. Това кореноплодно напълно губи витамините си при повторно загряване. Но струва ли си въобще да се прави това? Цвеклото е вкусно както сурово, така и варено в студен вид. То може обогатява храната ни с полезни за здравето вещества, а не само с фибри.

2.Месо. При допълнителна термична преработка месото губи голяма част от вкусовите си качества. Главното обаче е, че при подгряване се губят и част от леко усвояемите белтъци. И тъй като месото се отнася до дълго и трудно смилаеми продукти, то със загубените ценни белтъчини то се превръща в опасна за  храносмилателните органи храна. Ако смятате да подгрявате отново и отново месната храна, не се изненадвайте от появата на признаци за нарушена обмяна на веществата, метеоризъм, усещане за тежест в стомаха или други храносмилателни разстройства.

3.Гъби. Както и месото, гъбите съдържат протеини. Което значи, че повторната термична обработка ги превръща във вреден за човешкото здраве продукт. Това може да се избегне, ако ядете предварително приготвените гъби в студен вид. Още повече, че това съвсем няма да промени вкуса им.

4.Кокоши яйца и храни от тях. Не си струва да подгрявате вече свареното яйце или приготвения предварително омлет. Иначе полезните микроелементи, съдържащи се в яйцата ще останат в мизерни количества. А на тяхно място в храната ще се появят много вредни за здравето токсини и канцерогенни вещества. И вместо полза такава храна може да увреди метаболизма и дори да стане причина за хранително отравяне.

5.Картофи. Гозбите от този зеленчук стават вредни при неколкократно подгряване. Причината е в нишестето, на което картофите са богати. Нишестето се смята за полезно за здравето, тъй като помага за отстраняване на излишните холестеролни клетки в кръвта. При подгряване на картофената храна обаче, нишестето се разпада под въздействието на високите температури. А без нишесте картофената храна става безполезна за организма ни.