Нараства вниманието към проблема с отрицателното влияние на електронните устройства върху здравето и успеха на децата. Най-новото проучване на американски психолози е посветено на продължителността за безопасно стоене пред екрана.

Психолозите от университетите в Сан Диего и Джорджия провели мащабна оценка на психичното и когнитивно здраве, включително и на предразположеността към депресии и способността за концентриране на влияние при повече от 40 хиляди деца на възраст между 2 и 17 години. Тези показатели се съпоставяли с данни за времето, което децата прекарват пред телефона, компютъра, телевизора и други електронни устройства. 

Психолозите установили че тези, които „залепвали“ за екрана повече от 4 часа дневно, били най-силно подложени на понижение на общото ниво на благосъстояние, с 2 пъти по-често страдали от тревожност или депресии и били по-малко любознателни – нещо много важно за учебния процес.

И тази тенденция била по-сериозна при групата от подрастващи в сравнение с тези от ранна детска възраст.

Неотдавна Американската академия по педиатрия набеляза временни рамки на екранното време за децата между 2 и 5 часа дневно. Авторите на новото изследване смятат, че аналогични ограничения трябва да бъдат въведени и за големите ученици.