Какво количество течности да пием в горещото време и кои напитки са най-подходящи за спасяване от обезводняването? съветва руският спортен лекар Иля Мельохин.

Достатъчно е да се пие обикновена чешмяна вода -  не газирана, не лимонада, без примеси нито солени, нито сладки, съветва руският спортен лекар Иля Мельохин. И обяснява защо – газираната вода и всички газирани напитки дразнят лигавицата на стомаха с всички неприятни последици; подсладената вода и напитките пък не утоляват жаждата.

По време на жегата не е необходимо да се пие много гореща или ледено студена вода, такива температури не правят метаболизма по-интензивен. Студената вода е това, от което имате нужда, категоричен е специалистът.

Съществуват съвети в жегата да се пие горещ чай. Когато ви казват, че горещият чай предполага стимулиране на метаболизма чрез изпотяване, знайте че е силно преувеличено. За някой горещият чай е подходящ, за други - не.

Не се затормозявайте с подробни изчисления за количеството консумирана вода и пресмятането на нормата от 2,5-3 литра дневно. Обикновеният човек не трябва да се занимава със сложни изчисления на количеството изпита вода за телесно тегло. Тези изчисления са важни за лекарите, които наблюдават сложни пациенти. За човек, който води нормален живот, е достатъчно само да носи бутилка вода в себе си и периодично, като усети жажда, да отпива малки глътки, категоричен е д-р Мельохин.