Става дума не за приготвянето на вкусна вечеря, а за приятното цвърчене на пържещия се в тигана бекон, което оказва на много хора отпускащо действие, съобщава The Daily Mail.

Това за пръв път бе показано в 45-минутно клипче по YouTube, където звуците на цвърчащия в тигана бекон вървяха в „приспивно видео“ заедно с ромона на дъжд, шума на водопад, морския прибой.

Авторът на „приспивното клипче“, гледано близо 90 хиляди пъти, признава как за записа е употребил почти килограм и половина бекон. Откъде идва този ефект?

Както обяснява експертът Крис Брантнер, цвърченето и пукането се отнасят към типа звуци, предизвикващи автономна сензорна меридианна реакция (АСМР), тоест приятно усещане за гъдел, от което кожата ти настръхва. Такава реакция могат да предизвикат шумоленето или съскащият шепот например.

Истината е в това, че такива звуци се възприемат от нас като напълно безопасни, пояснява Брантнер. И чувството на безопасност ни помага да се успокоим и смъкнем стреса.

В същото време не бива в никакъв случай да разчитаме на „сънната роля“ на смартфона или таблета в леглото, предупреждават експертите. Изследвания показват, че електронните устройства затрудняват заспиването на първо място заради излъчваната светлина, която понижава производството на мелатонин - хормонът, регулиращ съня и бодърстването.