В никакъв случай не кипвайте водата втори път, предупреждават британски учени. Водата от водопровода съдържа огромно количество примеси – от соли до минерали. След загряване химичният й състав се променя и тези променени вещества попадат в организма ни във вид на флуориди, нитрати, а дори и арсен!

Разбира се, преваряването е необходимо, за да се унищожат микробите. Но повтарянето на процедурата води до разрушаване и на полезните вещества, които се намират във водата и в превръщането им в летливи вещества.

С какво точно ни застрашава кипнатата повторно вода?

Арсен. Най-голям риск за здравето ни има арсенът, който добавят в чешмяната вода за убиване на микробите в нея. След повторно кипване на водата той няма веднага да убие човек, но ако пиете такава вода с години, последствията ще са страшни! Лекарите посочват заболяванията, които може да причини тя и това са диабет, периферна невропатия, поражения на кожата, онкозаболявания, разстройства на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови заболявания, нарушения в работата на бъбреците.

Флуор. При повторно кипване на водата флуорът се превръща във флуориди, които според учените могат да причинят безплодие при жените, както и да станат причина за умствена изостаналост при децата.

Нитрати. Трудно ни е вече да си представим живота без нитратите, които се използват активно в хранителната промишленост като консерванти. Опасността в случая е, че нитратите в кипящата вода се превръщат в нитрозамини, което е пряк път към онкозаболявания.

Учените доказали още, че в преварената вода много бързо започват да се развиват различни бактерии и вируси. А колкото повече пъти кипвате една и съща вода, количеството кислород намалява до минимум.