Колкото по-често човек не си доспива, като ляга късно вечер, толкова по-често в ума му идват тъжни мисли, твърдят американски учени от Бингамтонския университет.

Това се отнася и за ранобудниците, и за другите, които се чувстват най-бодри вечер.

Психолозите от университета Бингамтон в Ню Йорк анкетирали 199 студенти за това доколко се тревожат за каквото и да е, а също и доколко това безпокойство е натрапчиво. Студентите трябвало да разкажат и кога предпочитат да си лягат – вечер или късно през нощта и към совите или чучулигите причисляват себе си.

Независимо от хронотипа, най-често повтарящи се негативни мисли идвали в главата на тези, които си лягали късно вечер и спели малко. Неприятните преживявания се появявали произволно и било невъзможно да бъдат контролирани, споделяли участниците. Което може да е признак на клинична депресия, обсесивно-компулсивно разстройство, генерализирано тревожно разстройство и други неприятни психични състояния, обясняват учените.

Те се готвят да проведат още изследвания, за да установят как точно продължителността на съня и времето на заспиване са свързани с конкретно разстройства в настроението. Препоръката им на този етап е да лягаме по-раничко – във всеки случай тогава, когато до събуждането сутрин ни остава достатъчно време да се наспим.