Вече почти всяко домакинство има микровълнова печка. И западните специалисти препоръчват да я ползвате активно. Как и защо? Прочетете сами.

Микровълновата може не само да съкрати до голяма степен приготвянето на храна. А и колкото по-кратка е термичната обработка, толкова по-малко се разрушават полезните вещества в продуктите. За зеленчуците, например, са ви достатъчни само 5 минути!

Ако обаче честото ползване на фурната за храна ви притеснява, специалистите разширяват функциите на този домакински уред.

Микровълновите са подходящи и за дезинфекция на пластмасовите съдове. Бактерии като самлонела или чревни пръчици, както знаем, се размножават лесно по дъските за рязане. Същото се отнася и за гъбите за миене на съдове.

Според американски учени от университета Уисконсин, за да се избавите от бактериите е достатъчно да обработите 5 минути дъската за рязане в микровълнова печка. Гъбите за миене на съдове пък може да спасите от бактерии, като ги напоите с лимонов сок или с оцет и след това ги оставите за минута пак в микровълновата.

Друга полезна работа, която могат да „свършат“ микровълновите, е да разтопят захаросания мед в буркана. Достатъчно е да го поставите във фурничката само за 30 секунди.

Дамите могат да ползват микровълновата и за възстановяване на декоративната козметика. Експертът Жаклин Мариани например съветва да поставите в печката отворена спирала за мигли (без четката) и чаша с вода. За пет минути засъхналият туш в нея ще стане отново течен, обещава специалистът. А ефектът ще продължи поне няколко седмици.

Така че не изхвърляйте микровълновите! Ползата от тях ще компенсира притесненията ви.