Зимното слънце е не по-малко опасно от лятното, предупреждават офталмолози на страниците на The Times of India. Сега също както през лятото трябва да се пазите от УВ лъчите, защото през мината те често са и по-интензивни. През зимата тялото е покрито с пластове дрехи, но очите са подложени стопроцентово на прякото слънчево въздействие.

Заради слънцето са възможни изгаряния на очите и дори по-дълбоки увреждания на роговицата и конюнктивата. Следствие отсъствието на защото на очите от слънцето може да пострадате от макулна дегенерация, катаракта и фотокератит. И опасни през зимата са не само слънчевите лъчи, но и излъчването, отразяване от снега и лед. Дори съществува такова понятие, като „снежна слепота“. Това състояние може да предизвика временна загуба на зрение в продължение на 24-48 часа.

Сред отклоненията вследствие УВ излъчването са още пингвекулата и птеригиумът. Те са свързани с образуването на доброкачествени, но болезнени образувания по роговицата и конюнктивата. А при по-продължително въздействие на слънчевите лъчи може дори да се развие и рак.