Това съветва водещият британски експерт в областта на хигиената Еджи Маккензи, която твърди че не е полезно да застилате леглото си веднага след ставане. Това е особено опасно през лятото, когато завивките през нощта се пропиват от пот пояснява тя.

Акарите обичат топлината и влагата, а застеленото веднага легло съхранява тези условия. Вместо това е по-добре да вдигнете завивката и отворите прозореца, за да проветрите добре спалнята поне за 10 минути. И едва след това да застелите кревата, съветва Маккензи.

Акарите, хранещи се с мъртвите частици от кожата, са безвредни сами по себе си. Но техните екскременти са способни да предизвикат алергични реакции у хората, включително и бронхиална астма, атопичен дерматит, алергичен ринит и конюнктивит.

Да се предпазите от опасността, Маккензи препоръчва редовно да почиствате матрака с прахосмукачка, да сменяте чаршафите поне веднъж седмично и два пъти годишно да изпирате възглавниците и одеалата в пералня. И – внимание! - в никакъв случай да не ядете в леглото, тъй като в трохите могат да се развъдят микроорганизми и плесен.