Това предупреждават американски учени от тексаския университет Райс. Те стигнали до извода по пътя на експеримент, който показал, че в студа плодовете и зеленчуците губят полезните си свойства. И колкото по-дълго престояват в там, толкова по-малко хранителни вещества остават в тях.

Оказва се, че тези хранителни продукти са много чувствителни към смяната на циклите светлина-тъмнина. Ако плодовете или зеленчуците престоят прекалено дълго на тъмно или пък на силна светлина, цикълът се нарушава, обясняват учените. Затова трябва най-добре да се съхраняват на естествена светлина.

Горските плодове и листните зеленчуци е най-добре по възможност да се употребяват веднага, след като са набрани. Като е важно да се знае, че в следобедните часове концентрацията на витамини у тях е най-висока.

Предишни изследвания показали, че плодовете и зеленчуците намаляват вероятността от смърт по каквито и да е причини и особено от сърдечно-съдови заболявания. Всяка следваща порция дневно намалява този риск с 5%. А гаранцията за пълен ефект е пет порции дневно.