В кръвта на пациентите с това рядко разстройство на съня присъстват имунни клетки, готови да атакуват техните собствени неврони, доказва ново изследване на датски учени.

Специалистите по невробиология, имунология и биохимия от екипа на Копенхагенския университет и на Техническия университет в Дания публикуват статия с резултати от изследването си по темата в списание Nature Communications.

Нарколепсията е рядко хронично заболяване, характеризиращо се с нарушения на нощния сън, внезапни пристъпи на непреодолима сънливост през деня, халюцинации, както и пълна или частична загуба на мускулен контрол. Биологичните причини за заболяването досега не бяха изяснени, въпреки подозренията на учените, че то има автоимунна природа.

През 2018 година било получено първото потвърждение на хипотезата – в кръвта на пациенти с нарколепсия били открити автореактивни, цитотоксични (тоест готови да атакуват и убиват собствените клетки на тялото) Т-лимфоцити CD4 (една от разновидностите на имунните клетки).

В хода на новото изследване професор Бригит Рабек Корнум и екипът й открили в кръвта на 20 пациенти с нарколепсия други имунни клетки - Т-лимфоцити CD8, притежаващи също автореактивност и цитотоксичност. Тъй като двете разновидности на Т-лимфоцитите обикновено „работят“ заедно, това откритие в още по-голяма степен потвърждава автоимунната природа на нарколепсията. Както допускат учените, автореактивните имунни клетки разрушават невроните, изработващи хормона хипокретин, регулиращ бодърстването.

Въпреки че фактът, че „хиперактивните“ неврони в главния мозък на болните от нарколепсия загиват именно в резултат от съвместната атака на автореактивните Т-лимфоцити CD4 и CD8 засега експериментално не е доказан, направените открития са голяма и много важна крачка напред, отбелязва Корнум. Опитите да се лекува нарколепсията с помощта на препарати, понижаващи активността на имунната система, имало и преди. Но сега – разбирайки по-добре природата на заболяването, може да се разработят по-ефективни и точни методи на лечение, смята тя.