Изследователи от Океанографския институт от Университета на Флорида Атлантик, Медицинския университет в Южна Каролина и Университета на Колорадо (САЩ)  в продължение на 12 години - от 2003 до 2015 г., улавяли делфини афала, които живеят край бреговете на Атлантическия океан на САЩ, вземали проби от бактериална микрофлора и след това ги освобождавали.

Оказало се, че от 2009 г. до 2015 г. броят на устойчиви на антибиотици ципрофлоксацинови щамове на чревната бактерия E. coli, обитаващи делфиновите организми, се е увеличил повече от два пъти. Броят на резистентните към най-силните антибиотици и други патогенни бактерии щамове като Pseudomonas aeruginosa (тази бактерия причинява инфекции на белите дробове и пикочните пътища) и Vibrio alginolyticus (което причинява тежко отравяне с морски дарове) също рязко се увеличили.

При делфините било установено, че резистентната бактерия Acinetobacter baumannii е отговорна за сериозни нозокомиални инфекции. Въпреки че хората рядко ядат делфини, те са точните показатели за състоянието на океаните. Така че получените данни показват бързото разпространение на резистентни на антибиотици бактерии в морската вода и в организмите на живите същества, живеещи там, много от които стават храна за хората, отбелязват изследователите.

В тази връзка консумацията на сурова или недостатъчно сготвена риба може да доведе до инфекция, пред която всички съществуващи антибиотици ще бъдат безсилни, предупреждават учените.

Статия за изследването им е публикувана в списание Aquatic Mammals.