Един от най-неочакваните признаци на елдата (гречката) е, че тя принадлежи не към зърнените, а към семейството на билките. Учени от Сибирския федерален университет наскоро откриха свойството на популярната билка да удължава живота. В публикацията на научното списание Cereal Science експертите твърдят, че консумацията на елда насърчава производството на протеина сирутин 1 (SIRT1), което удължавя живота на организма.

Учените познават и други полезни свойства на елдата.

Подобрява сърдечната функция. Изседвания доказват, че елдата има способността да понижава нивата на възпаление, на лошия холестерол и триглицеридите, като по този начин предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания. Според учените популярните зърнени култури съдържат фитонутриентен рутин, антиоксидант, за който е доказано, че понижава високото кръвно налягане.

Помага за отслабване. Елдата е богата на протеини и фибри, което осигурява дълготрайно усещане за пълнота след консумацията му. Това помага да се избегне преяждането, като се намали общото количество консумирани калории.

Подобрява храносмилането. Имайки голямо количество фибри, елдата подобрява подвижността на червата, предотвратява рака на стомаха и стомашната инфекция и допринася за правилното функциониране на храносмилателния тракт.

Предотвратява диабет. Според Американската диабетна асоциация фитонутриентният рутин, открит в елдата, има защитен ефект, като поддържа инсулиновата сигнализация и е в състояние да се бори с инсулиновата резистентност.

Намалява риска от рак. Елдата съдържа кверцетин и рутин - тези растителни антиоксидантни съединения се борят със свободните радикали, които увреждат ДНК, причинявайки образуване на ракови клетки.

Безопасна за чувствителни към глутен. Елдата е без глутен, което я прави по-безопасна за хора с цьолиакия или чувствителност към глутен. Може да помогне за предотвратяване на храносмилателни проблеми - запек, диария, подуване на корема и синдром на пропускливи черва.

Вредите от елда. В допълнение към полезните свойства елдата има странични ефекти. Консумирайки твърде много елда, рискувате да получите алергии със специфичните им симптоми, включително отоци в устата, копривна треска и кожни обриви.