Бактериите, които живеят на повърхността на окото, могат да бъдат свързани с очни заболявания или, напротив, да осигуряват имунна защита срещу болести, установиха учените. Те вярват, че агентите, които променят микрофлората на очите, ще преобърнати с главата надолу от офталмологията, съобщава Live Science. Като цяло, основната микрофлора зависи от възрастта, етническата принадлежност, мястото на пребиваване, наличието на заболявания и носенето на контактни лещи.

Основната микрофлора се свежда до четири вида бактерии - стафилококи, дифтероиди, пропионибактерии и стрептококи, както и вируса на хепатит ТТ (при 65% от хората се открива на повърхността на очите). Учените тествали дали бактериите на повърхността на окото могат да стимулират имунния отговор, защитавайки очите от опасни патогени като Pseudomonas aeuruginosa.

Още през 2016 г. било предположено, че защитните бактерии живеят около очите. Последните проучвания показват, че бактерията Corynebacterium mastitidis (C. mast) живее на повърхността на очите. Тя стимулира имунните клетки, като ги кара да секретират антимикробни съединения и да убиват бактериите в слъзната течност.

След като открили C. mast в очите, рискът от инфекция с Candida albicans и Pseudomonas aeuruginosa, патогени, способни да причинят слепота, бил значително намален.