Когато около вас има кашлящи и смъркащи хора с явни признаци на грип. Трябва ли ви маска, за да се предпазите от вирусите, които кръжат около тях?

Маската, естествено, помага за понижаване концентрацията на вирусните микроорганизми, които вдишваме. Но тя по-скоро защитава околните от вашите инфекции, отколкото самите вас.

Затова лекарите препоръчват да проветрявате по-често помещенията и вкъщи, и на работа. Освен когато данните за замърсяване на въздуха в големите градове не сочат превишаване на нормите!

Такъв ефект се получава и когато овлажнявате лигавицата, промивайки носа и гърлото си.

Важен фактор е и вашето лично състояние. Ако сте в състояние на стрес, избухливи сте или се чувствате отпаднали, маската няма да ви спаси. В такива случаи като алтернатива може да промивате носа си и извършвате други профилактични процедури. За промиване са подходящи обикновената вода, морската вода или физиологичен разтвор, съветват специалистите.

Защо е необходимо това? През зимата лигавицата трябва да се овлажнява заради прекалено сухия въздух в помещенията, където отоплителните тела са включени за продължително време.