През периода 2000 – 2013 години 144 американци са умрели при роботизирани операции заради неизправност в опериращата система.

Това сочат данни на Управлението по продуктите и лекарствата в Щатите, според които проведените роботизирани операции в страната общо са 1,7 милиона. Болшинството от тях са гинекологични и урологични намеси.

До днес няма комплексно изследване за безопасността и надеждността на хирургичната дейност, казва Джай Раман от Медицинския център Раша в Чикаго. Специалисти от центъра са анализирали документи на Управлението по продуктите и лекарствата, отнасящи се до резултатите от роботизирани операции. По време на проверката били открити над 1,5 хиляди случая на неблагоприятни последствия от такива операции.

Специалистите от университета Раша споменават категориите операции с най-разпространени грешки по вина на роботите-хирурзи. В периода 2000 – 2013 години били открити над 190 случая на изгаряне или счупване на оборудването по време на манипулации. Установени са и над 100 случая, при които части от робота са попадали в тялото на пациента. Системните грешки, като загуба на видеосигнал, способствали за 800 други неблагоприятни случая при роботизираните операции.

Базата данни на Управлението съдържат отчет за 144 случая с летален изход по време на такива операции, но подробна информация за хода на операциите и последствията от тях, липсват.

Над 60% от инцидентите са били предизвикани от неизправност в оборудването, останалите са свързани с операторски грешки и съпътстващи операционни рискове, съобщава Technology Review. Нивото на смъртност в кардиохирургията при използването на роботи е почти 10 пъти по-високо от другите автоматизирани намеси.

Значителен дял от всички операции с участието на роботи водят до травми или смърт. Неизправността на оборудването досега е засегнало хиляди болни и хирургични екипи. Рисковете от тези операции се свързват с високата степен на сложност при процедурите и недотам големия опит при ползването на роботизираната техника.