Нисковъглехдратните диети повишават вероятността от поява на предсърдно мъждене, предупреждават китайски учени от Университета Сун Ятсен в Гуанчжоу. Изследването им доказва, че опасността се запазва независимо от наличието или отсъствието на риск от предсърдно мъждене или други диетични фактори.

В анализа си учените използвали данни за 13385 души от по-мащабно изследване, които съдържали информация за анамнезата на участниците, както и детайлна структура на храненето им.

Обработката на данните показала, че при хората с най-ниско ниво на употреба на въглехидрати вероятността от развитие на предсърдно мъждене била с 36% по-висока от това на участниците с максимално ниво на потребление на въглехидрати.

Спорът за това полезни или вредни са диетите с ниско съдържание на въглехидрати, като катогенната, например, или тази на Аткинс, често се аргументира от резултати в изследвания, свързващи диетите с високо и ниско съдържание на въглехидрати с повишената смъртност по всички причини. В повечето от тези изследвания обаче, не се отчитал видът на въглехидратите – от животински или растителен произход са, и нито едно от тях не разглеждало в този контекст риска от поява на предсърдно мъждене.