Учените отдавна твърдят, че липсата на витамин D в човешкото тяло може да доведе до различни негативни последици, от които страдат много системи на организма.

Ново проучване показва, че поради липсата на този витамин, хората могат да получат и мигрена - това са пристъпи на силно главоболие, за които в повечето случаи не могат да помогнат никакви специални препарати.

В новото изследване участвали повече от хиляда души, които често се оплаквали от силно главоболие. Проучването на показателите за нивото на витамините в кръвта им показало, че причината е в ниското съдържание на витамин D. При младите жени се наблюдавало и намаляване на коензим Q10.

Заключението на авторите е, че липсата на витамини в организма зависи от патофизиологията на човека. При липсата на тези витамини в организма, човек трябва да се опита да ги компенсира, като ги добавя към диетата си, съветват учените. И допълват, че тази помощ е най-полезна за малки деца, които имат пристъпи на мигрена.

Учените твърдят, че системната употреба на храни, богати на витамин D, помага за укрепване на здравето и тялото. Най-богати на този витамин са млечните продукти, говеждото и свинският черен дроб, както и кокошите яйца и мазната риба.