Продукти, обогатени с  витамин D могат да помогнат на цял набор заболявания на стомашно-чревния тракт, включително и рак. Хората се боят от слънцето, тъй като ултравиолетовите лъчи провокират развитието на рак. Но само на слънце в тялото ни се изработва витамин D, припомнят новозеландски учени от Оукландския университет, според които обогатените с витамина продукти трябва да отидат на първи план.

Все повече хора по света, сред които и подрастващи, получават диагноза колоректален рак или възпалително заболяване на червата. Специалистите предупреждават, че излишъкът на  витамин D може да провокира странични ефекти. Ето защо трябва на база на генетичната информация за всеки отделен човек да се пресметне оптималната доза от витамина.

Генетичните изследвания позволили на учените да открият няколко стотин гена, свързани с работата на витамин D. Използването на тези данни може да предотврати много страдания.

Експертите препоръчват засега просто да добавяте в менюто си мазна риба като сьомга или риба тон. Витаминът се съдържа още и в говеждия дроб, сиренето и другите млечни продукти.