Недостигът на витамин В12 драстично отслабва имунната система и допринася за натрупването на токсични продукти от разлагането на аминокиселини в органите, провокирайки развитието на различни нарушения. Лекарите съветват да не допускате недостиг на витамина, защото в условията на съществуваща пандемия това може да бъде много опасно.

Недостигът на витамин В12 може да възникне, ако човек не получава достатъчно от него с храната, но много хора може и да не разберат, че не им достига кобаламин (друго име за витамина). Липсата на В12 води и до намаляване броя на червените кръвни клетки в тялото, анемия и "падане" на хемоглобина - в резултат кръвта не пренася достатъчно кислород. Организмът започва да изпитва хипоксия (кислороден глад), причинявайки появата на "мушици" в очите, чести главоболия, замаяност. Един от характерните симптоми на това разстройство е учестено сърцебиене.

Другите признаци на недостиг на витамин В12 включват:

бледожълт тен на кожата;

болки, зачервяване на езика (глосит);

язви в устата;

усещания на бодежи от игли в кожата (парестезия),

промени в начина на ходене, движение;

недостиг на въздух след кратка физическа активност;

увреждане на зрението;

раздразнителност;

депресия;

умора;

проблеми със съня;

чести главоболия;

намалени познавателни способности, като памет, разбиране, преценка.

Продължителният недостиг на витамин В12 може да провокира редица опасни усложнения, включително отслабен имунитет и податливост на инфекции, проблеми с нервната система, деменция, безплодие, сърдечни заболявания.

Специалисти от Медицинското училище в Харвард констатирали, че хората между 19 и 64 години се нуждаят от около 1,5 микрограма витамин В12 на ден. Най-добрите му източници са говеждото и карантията (черен дроб, бъбреци, особено агнешки), яйца, не много мазно мляко, сьомга, сардини, риба тон, зърнени храни.