Недоспиването пречи на мисленето на всички хора. Но тези негативни ефекти се отразяват много повече на жените, като най-потърпевша е работната им памет, съобщава Medical News Today. Този тип памет позволява да задържаме информацията за кратко, докато вземаме решения или изпълняваме различни задачи.

Шведски учени от университета в Упсала установили, че недостигът на сън влияе различно на мъжете и на жените. В изследването им участвали 24 младежи – 12 мъже и 12 жени. Всеки доброволец попълвал по два теста за паметта с разлика от една седмица. Първият тест се провел сутринта след пълноценен осемчасов сън, а вторият – след безсънна нощ.

Тестът изисквал от участниците да запомнят последователността на осем числа. Тестването се извършило 16 пъти. Оказало се, че след безсънна нощ мъжете не показали особено понижение на работната памет, докато при жените не било така.

Това е важен извод, тъй като много жени, работещи нощем като лекари, диспечери или просто на смени, могат да допуснат грешки заради установените особености, коментират учените.