При недостатъчна физическа активност страдат не само мускулите, но и сърцето, мозъкът, имунната система и психиката. Колко бързо се случва, как липсата на упражнения увеличава други рискови фактори и колко активностите са необходими, за да бъдете здрави. Ето какво са последствията.

Мускулите атрофират, фасцията се втвърдява и може да се напука, сухожилията се скъсяват, а ставите „ръждясват“. Рискът от остеоартрит и остеопороза се увеличава. Цялата опорно-двигателна система страда.

Здравословното състояние се влошава, органите спират да функционират оптимално, белодробният капацитет намалява, сърцето работи по-малко икономично и цялото тяло става по-малко еластично. Застрашени сте от високо кръвно. Стресът върху черния дроб и бъбреците се увеличава, детоксикацията се забавя и кръвните клетки не се обновяват толкова бързо. Липидният профил в кръвта се променя неблагоприятно, лошият холестерол в кръвта се повишава. Увеличава се рискът от атеросклероза и съответно съдови заболявания, и в крайна сметка инфаркти и инсулти. Жлезите практически не се стимулират и хормоналният баланс може да излезе извън контрол.

Появява се затлъстяване, когато спортуването не изгаря допълнителна енергия. За тези, които почти не се движат, средната базална скорост на метаболизма е от 1400 ккал (жени) до 1800 ккал (мъже). Ако тази граница е надвишена, тялото съхранява излишната енергия под формата на мазнини.

Повишава се рискът от диабет. Клетките в тялото не могат да абсорбират глюкозата от кръвта и нивата на кръвната захар се повишават. Колкото по-малко спортувате, толкова по-слаби стават мускулите, по-малко захар се разгражда и инсулиновата чувствителност е по-слаба.

Имунната система губи своята ефективност. Изследванията показват, че тези, които спортуват, имат повече активни имунни клетки, отколкото неактивни.

Когнитивната способност намалява и рискът от деменция се увеличава, ако тялото не се упражнява достатъчно. Хората, които спортуват редовно, имат 80 процента по-нисък риск от мозъчни заболявания, включително болестта на Алцхаймер.

Тревожността и депресията се увеличават. Упражненията карат повече допамин и серотонин да циркулират в кръвта, докато липсата на движение често се свързва с ниски нива на така наречените хормони на щастието. Във всеки случай изследванията показват, че неактивните хора имат два пъти повече риск от депресия, отколкото активните хора, и 60 процента по-висок риск от тревожност.

Съкращава се животът. Според изследването спортът води до факта, че теломерите, тоест окончанията на хромозомите, се удължават и телесните клетки остават млади по-дълго време. И в крайна сметка липсата на упражнения значително ще съкрати живота ви.