Учени от Йелския университет успяха да възстановят основната клетъчна активност на мозъка на свиня няколко часа след смъртта й. По аналогичен начин може да бъде спасен и човек след инсулт или мозъчна травма, твърдят учените, цитирани от Reuters.

Учените правят уговорка: не става дума за възкръсване от мъртвите. Възможно ще е обаче преразглеждане на протоколите, определящи самото понятие „мозъчна смърт“.

Прието е да се смята, че жизнено важната за мозъка клетъчната активност спира необратимо секунди или минути след прекъсване подаването на кислород и кръв към мозъка. Учените обаче успели да получат ограничено възстановяване на кръвоносните функции и клетъчния метаболизъм в мозъка на свинята четири часа след мозъчната смърт на животното.

Постигането на това станало за сметка на въвеждането в мозъка на специален химичен разтвор, предназначен за съхранение на тъканите (използвани били вещества, блокиращи нервните сигнали, анестетици и понижаване на температурата).

Учените използвали системата BrainEx, която подавала към кръвоносната система на мозъка на свинята изкуствени хранителни вещества. Това обаче не породило организирана електрическа активност в мозъка, свързана с възприемането и осъзнаването. Тоест това не бил жив, а активен мозък от клетъчна гледна точка.