Глоба от 500 евро заплашва родителите, които водят детето си в училище, без да могат докажат с документ, че са ваксинирани. Това задължава законът, влязъл в сила на 12 март  тази година.

Родителите на 300 деца в Болоня не успели да представят документи за ваксинациите, заради което децата им не били приети в детска градина, съобщава Gizmodo. А здравният министър Джулия Грильо заявила, че родителите все още имат време да ваксинират децата си.

Някои от родителите протестирали срещу новия закон и в социалните мрежи се появили заплахи, че отказват да водят децата си в училище.

Директивата довела италианците до объркване, защото властите неколкократно отменяли и въвеждали отново забраната. До изборите през март 2018 година правителството задължавало да ваксинират децата в подготвителните групи на детската градина от десет заболявания.

Новото правителство смятало да отмени това правило, но през септември 2018 година здравното министерство се отметнало от собствените си реформи и предложило ваксина по избор, която би станала задължителна само по време на епидемия.

Италия е една от страните, където битува мнението, че ваксинирането срещу някои заболявания, като морбили, заушка и рубеола, може да провокират развитие на аутизъм и синдром на дефицит на вниманието.