Миялните машини са прекрасно изобретение, което облекчава живота на домакинята! Но! Бъдете внимателни! Оказва се, че не всичко е толкова безопасно, както ви се струва.

Изследване на американски учени от университета в Канзас показа, че миенето на ръка е най-добрият избор, тъй като в този случай рискът от развитие на алергични реакции, като бронхиална астма или екзема при децата, намалява.

В изследването участвали хиляди деца на възраст между 7 и 8 години. Учените анализирали всичките медицински данни, включително наличието на астма, екземи и сезонни алергии. Те уточнили още как в семействата им мият съдовете – в съдомиялна или на ръка.

И сещате ли се за отговора?

В 12% от семействата предпочитанието е да мият съдовете на ръка. И в тези семейства рискът от развитие на алергични реакции бил двойно по-малък (23% от децата имали екзема, а при 1,7% - астма), отколкото при децата, в чиито семейства използват съдомиялни (38% - били с екзема и 7,3% - с астма), установили учените. Сезонните алергии също се срещали по-рядко при децата, в семействата на които съдовете се миели ръчно.

Резултатите от изследването въобще не бяха изненада. Съществуват множество доказателства за това, че въздействието на микробите в някои случаи може да намали риска от развитие на алергии, коментира д-р Селин Гирър, алерголог-педиатър. Това е пример за начина на използване на съдомиялните машини. Защото хората правят обикалящата ги среда прекалено чиста, което не винаги влияе добре на имунитета на детето, допълва тя. И обяснението е, че миенето на съдовете на ръка при по-ниска температура оставя живи по-голям брой бактерии, отколкото високотемпературните режими на съдомиялните.

Ръчното миене на съдовете се бори по-неефективно с бактериите от съдомиялната, казва и д-р Бил Хеселмайер, професор по алергология в Гьотеборг. Затова миенето на съдовете на ръка води до въздействие на повече микроби върху човешкия организъм, което стимулира имунната система и по този начин намалява вероятността от развитие на алергии.