Британски учени Университетския колеж в Лондон провели проучване, в което да определят критичната възраст, когато повишеното кръвно засяга мозъка. За тази чел те наблюдавали 500 души, родени през 1946 г., съобщава MedicalXpress.

Така успели да свържат високия процент на артериална хипертония (AH) с бъдещо увреждане на кръвоносните съдове.

При хората с високо кръвно налягане на възраст между 36 и 43 години размерът на мозъка намалява, сочат резултатите от проучването.

Според учените като цяло с възрастта основният орган на централната нервна система при всеки човек се свива малко, но този процес е особено актуален при хора с невродегенеративни заболявания, като съдова деменция.

Повишаването на кръвното налягане на възраст между 43 и 53 години също е свързано с увеличено увреждане на кръвоносните съдове или с „мини-инсулти“, когато хората навършат 70 години.

Резултатите от изследването не показват връзка между хипертонията и натрупването на амилоиден протеин - признак на болестта на Алцхаймер, както и загубата на памет.

Високото кръвно налягане в ранна възраст може да показва увреждане на бялото вещество, както и на малките мозъчни кръвоносни съдове, което може да причини деменция.

За да предпазите централната нервна система от промени, свързани с възрастта, е необходимо да следите кръвното налягане, препоръчват настоятелно учените.