Проф. Георги Едрев, оториноларинголог, Правителствена болница

 

Милена Павлова, Пловдив

След тежка ангина ми остана постоянен шум в дясното ухо. На какво може да се дължи това и дали е лечимо?

Шумът в ухото ви по всяка вероятност се дължи на увреждане на слуховите нервни клетки. Лечението на ангината едва ли е имало отношение към проблема с ухото ви. Но причинителят на заболяването явно е засегнал нервните клетки в слуховия орган. За съжаление такова увреждане е трудно лечимо.

 

Марин Димитров, Несебър

Загубих обонянието си преди повече от година. Преодолимо ли е това и какъв специалист да потърся?

Съветвам ви при вашия случай да се обърнете за преглед към отоневролог. Отоневролозите са специалистите в изследване на обонянието. Най-добрите капацитети в тази област са колегите в университетска болница „Царица Йоанна“.

 

Миро Панайотов, Велико Търново

От дете често се случва да ми тече кръв от носа. Когато бях малък, лекарите ми обясниха, че се дължи на слаби кръвоносни съдове и нищо не може да се направи. Вече минавам трийсетте и се интересувам дали се е появил някакъв нов метод на лечение?

Нови методи няма. Но е твърде възможно, ако като дете сте разчопляли носа си, вътре да се е образувала коричка и тя да е зараснала върху раздразненото място. В такива случаи лекарят ще ви даде мехлем и това до голяма степен ще реши проблема.

Когато обаче кръвотечението е наследствено, лечението му е по-сложно. Затова ви съветвам да се обърнете към специалист, който да прецени каква е първопричината и тогава да приложи най-правилния подход.

 

Валерия Момчева, Бургас

Известно е, че алергията отключва появата на астма. Кой вид алергия е най-предразполагаща към това заболяване?

Астмата всъщност е най-тежкото усложнение на алергията. Смята се, че тя най-често бива провокирана от алергията към домашния прах. Такава алергия се лекува най-трудно и най-продължително. В домашния прах се съдържат микрокърлежи, причиняващи астмата.

 

Пепа Кирилова, Добрич

Имам тригодишен син, който често боледува от дихателна инфекция заради третата му сливица. Препоръчаха ни да я премахнем, но междувременно му откриха и алергия. Добре ли е при тези обстоятелства да се отстранява третата сливица?

Уголемената трета сливица трябва да бъде отстранена независимо от обстоятелствата. Във възрастта между 3 и 6 години, когато децата често боледуват, тя често води до усложнения. Но това е и най-подходящата възраст за отстраняването й.

Има общо становище, че при алергия трябва да се пазят и само в краен случай да се отстраняват небните сливици, а не третата.

 

Добри Сираков, Стара Загора

Имам хроничен тонзилит. Интересува ме къде в България правят най-адекватните изследвания в тази област и може ли да се премахнат сливици по безкръвен път с лазер?

Навсякъде в България се правят изследвания за хроничен тонзилит. Това представлява микробиологично изследване, чрез което може да се докаже такова заболяване.

Безкръвно операции обаче не се правят. Единствено в Клиниката по оториноларингология в Медицинския институт на МВР има специален аргонов апарат, с който се премахват сливици по най-съвременния начин. Този апарат обаче не бива да се бърка с аргонов лазер.

 

София Здравкова, София

Синът ми е тийнейджър. Всяка вечер преди заспиване се затваря в стаята си пред компютъра и слага слушалки на ушите. Звукът от тях чуваме дори ние. Сутрин, когато тръгва на училище, отново поставя слушалките на ушите. Тревогата ми е дали едно дете може оглушее от това, че постоянно слуша силна музика по този начин?

Опасенията ви са оправдани. Защото всеки шум над 80 децибела е опасен за слуха и може да засегне сериозно слуховите клетки във вътрешното ухо. Степента на поражение е особено висока, когато разстоянието от източника на шума е минимално. От значение е също и дали този шум е равномерен или импулсивен, като по-опасен е импулсивният сън, особено когато идва отблизо, какъвто е случаят със слушалките.

 

Милена Трифонова, Гоце Делчев

Професор Едрев, по какво можем да разберем, че имаме полип в носа и опасен ли е той?

Полипът е със сивкаво-седефен цвят, рядко се появява единично, най-често е като грозд. Понякога е вътре с течност и прилича на мехурче, друг път може да е с кръвоносни съдчета. Често стои като мантия пред злокачествен тумор, който нарушава кръвотока и лимфотока на съответния участък, вследствие на което се формира полипът. Ако лекарят не е достатъчно внимателен, може да не допусне наличието на тумор. Затова трябва да се внимава и да се гледа в дълбочина.

 

Димитър Величков, Пловдив

Племенницата ми е на 5 години. Препоръчаха й преглед с акустичен ринометър. Какво представлява този уред и кога се налага използването му при преглед?

Това е най-точният оптичен уред за акустична ринометрия, с който се замерва наличието на трета сливица при децата. Често се случва дори след операция част от третата сливица да остане скрита в носа и да продължи да притеснява детето. С помощта на тази оптика вече може да се огледа и най-недостъпното място в зоната и ако има останало късче, то се вади с щипчици.