През последните няколко седмици в Малдивите, архипелага на Индийския океан, където се намира една от най-пренаселените столици в света, се наблюдава бързо увеличение на броя на случаите на коронавирус.

Здравните служители прогнозират, че повече от 77 000 души или една четвърт от живеещите в страната могат да се заразят, а над 5000 може да се нуждаят от интензивни грижи.

Официалните данни, актуализирани в края на изтеклата седмица, показаха 766 случая. По-голямата част от пациентите са жители на столицата Мале. Трима от тях са загинали.

Малдивите, известни с луксозните си туристически курорти, съобщиха за първия си случай на COVID-19 през март, а до средата на април властите явно задържаха вируса в изолирани курортни острови, които бяха превърнати в карантинни центрове.

Един пациент в Мале, чийто източник на инфекция все още не е идентифициран, причинил голям брой нови инфекции с коронавируса. Шест обитавани острови, включително Мале, вече са блокирани.

Основната пречка в момента е бързото разпространение на болестта сред емигрантите, живеещи в препълнени помещения. Много от тях са без документи, не съобщават за симптоми или нямат симптоми, казва Мохамед Мабрук Азиз, говорител на Националния център за спешни операции.

60 000 мигранти от Бангладеш работят като неквалифицирани работници в Мале. Те често работят като куриери, доставящи основни артикули.

Пренаселените жилищни помещения довели до бързото разпространение на коронавируса, като при 416 мигранти от Бангладеш тестовете са положителни. Правителството планира да прехвърли 3000 граждани на Бангладеши на други острови на Малдивите, за да осигури социално разстояние. Предвижда се също репатриране на 1500 нерегистрирани работници от Бангладеш.

Припомняме, че първият в света хотел изолатор за инфектирани с COVID-19 бе построен за рекордно кратко време на малдивския остров Виливар. Хотелът се намира на атола Каафу, на 24 километра от столицата на Малдивите.

Хотелът бе построен само за 10 дни и разполага с 30 стаи, които са оборудвани със затворена вентилационна система и пречистване на въздуха. Храната се сервира директно в стаята, в която има и минибар.

Хотелът приема само хора, които са в карантина, като свързването с други посетители е забранено.