Нискоалкохолните напитки вино и бира съдържат високи нива на антиоксиданти и някои витамини, които са напълно сравними с количествата, доставяни на организма от плодовете и зеленчуците.
Това доказват петгодишните научни изследвания на български екип учени под ръководството на ст.н.с. Силвия Милева и д-р Сергей Иванов, представени на приключилия IX Национален конгрес по хранене във Варна.
Пивото и виното са продукти на естествена ферментация от дрожди. Те се характеризират с алкохолен процент от 1 до 12%, като при бирата традиционно алкохолното съдържание у нас е между 4 – 6%. Нискоалкохолните напитки съдържат основните на всяка храна компоненти и минерали, но също и огромен брой вторични метаболитни – феноли, флавоноиди, антоциани, редица витамини и антиоксиданти, които са изключително ценни за човешкия организъм. Пивото например е с ниско съдържание на прости захари, не съдържа мазнини и холестерол и е единственият хранителен продукт, в който има хмел. Присъщите на ферментацията процеси и технология класифицират нискоалкохолните напитки като основен източник на редица полезни за здравето вещества. Те съдържат антиоксиданти като ресвератрол, ксантохумол и др., които имат изявена антитуморна активност.
Резултатите от научното изследване на химичния състав на виното и пивото показват значително по-голямо количество антиоксиданти и някои витамини, отколкото в популярни у нас плодове и зеленчуци. С помощта на сравнителен анализ учените доказват, че нискоалкохолните напитки съдържат високо количество флавоноли - мощни фенолни антиоксиданти. Тяхното съдържание е най-голямо в червеното вино, като по този критерий напитката превъзхожда зелето, морковите, ябълките и доматите, а преди него се нареждат само боровинките. Количеството флавоноли в бирата са по-високи от тези в доматите, ябълките и морковите. Фенолните антиоксиданти в бирата, съдържащи се в съставките й ечемик и дрожди, вероятно намаляват риска от развитието на рак и диабет. Те имат и благотворно влияние върху костите, повишават нивата на добрия холестерол и помагат в борбата срещу затлъстяването.
Сравнителните анализи от множество изследвания доказват, че нискоалкохолните напитки са един от основните източници на витамини, особенно на тези от група B. Водеща по този критерий е бирата. Съдържащият се в нея Витамин В1 е повече отколкото в морковите, лимоните, бананите и ябълките. Бирата е особено богата на фолиева киселина (витамин В9), тя е и естествен източник на В12. Международни проучвания сочат, че специфично високото съдържание на витамините В6,В9 и В12 в пивото могат да служат като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания при консуматори на бира в сравнение с любителите на вино.
Известно е, че антиоксидантите участват в превенцията и терапията на около 100 вида болести. В изследванията на българските учени особено внимание е отделено на антиоксидантния капацитет на нискоалкохолните напитки. По този показател червеното вино е с най-високи стойности, а бирата и бялото вино имат равни количества антиоксиданти. Интересно е, че в пивото се откриват повече антиоксиданти от измерените в някои плодове и зеленчуци, като банани и моркови например. При това антиоксидантите в него са във водоразтворимо състояние и са напълно усвоими от човешкия организъм. В тъмните марки пиво количеството на полезните съединения е близо два пъти повече, отколкото в светлото. Затова се смята, че нискоалкохолните напитки са един от основните източници на достъпни антиоксиданти за хората.
Редица статистически изследвания, доказват, че при отговорна консумация нискоалкохолните напитки редуцират вероятността от развитие на редица заболявания. Учените са убедени, че намалението на риска от сърдечносъдови заболявания  при умерена консумация на алкохол е сравнимо с превантивни мерки, като приемане на аспирин или извършване на физически упражнения. Пивото и виното могат да повлияят върху понижаването на съдовъзпалителните процеси, риска от атеросклероза и редуцирането на  опасността от исхемична болест на сърцето с около 30 – 40%.
Положителният  ефект от нискоалкохолните напитки обаче, е възможен само и единствено при умерена консумация, подчертават специалистите.