За да може да изсмучете от главата си максималното, което особено важи за времето на активна мозъчна дейност било при учениците, било по време на сесии при студентите, било при подготовка на важен отчет в работата – за всичко това трябва да снабдим мозъка с най-различни витамини и минерали. За благодарност той ще заработи като часовник!

Не, не бързайте да тичате в аптеката! Не е задължително да купувате специални витаминни комплекси, подобряващи мозъчната дейност. Много по-важно е да знаете от какво точно се нуждае мозъкът и да вземете всичко необходимо от хранителните продукти, съставяйки си правилното меню. Хубавото е, че много от полезните за мозъка храни са необходими и за други системи в организма, а освен това болшинството от тези храни са и вкусни!

Витамини от група В. Тъкмо тези витамини поддържат централната нервна система и вземат непосредствено участие в обогатяването на мозъчните клетки с кислород – без достатъчното им количество вниманието се разсейва, паметта се влошава, мислите се губят, мозъкът старее рано.

Витамин В1 (тиамин) влияе на способността да запомняме информацията. А недостигът му влияе зле на работата на мозъка – координацията се нарушава, паметта намалява, появява се депресия и безсъние.

Най-богати на витамин В са слънчогледовите семки, сушените билки и подправки, свинските пържоли, боровите ядки, шам-фъстъкът, макадамията, рибата, пекани - северноамериканската разновидност на орехите, овесът, лененото семе, кафявият ориз, аспержите.

В2 (риборфлавин) ускорява умствените реакции. При недостиг на този витамин човек по-бавно мисли, изпитва постоянно главоболие, слабост, сънливост, бързо се уморява.

Източник на витамин В2 са месните и млечни продукти. На вегетарианците се препоръчват специални витаминни комплекси, които се продават в аптеките.

Витамин В3 (никотинова киселина) отговаря за оперативната памет. Ако в храната ви този витамин е в недостатъчно количество, то освен влошаване на паметта, ще се появят и проблеми с концентрацията и ще изпитвате постоянна умора.

Ядките, маята, яйченият жълтък, бобовите храни, елдата, зеленчуците със зелен цвят, както и говеждият дроб са продуктите с предостатъчно количество витамин В3.

В5 (калциев пантотенат) отговаря за дългосрочната памет, тъй като участва в предаване на импулсите между мозъчните неврони. А тъкмо на това се основава работата на целия мозък. Този витамин има стратегическо значение най-вече за пушачите, тъй като изработва антитела, защитаващи мозъка от последствията на никотиновото влияние. Същото се отнася и за алкохола.

Витамин В5 може да намерите в граха, в ядките и най-вече в лешниците, в зелето, млякото, яйцата и в черния дроб. Трябва обаче да помните, че термичната обработка на тези продукти смъква наполовина съдържанието на витамин В5 в тях.

В6 (пиридоксин) повишава интелекта. Принципът му на действие е аналогичен на този на витамин В5. А недостигът му влияе върху реакцията и скоростта на мислене, влошава съня, появява се повишена безпричинна тревожност и раздразнителност.

Може да си го набавите чрез ядките, зърнените, бобовите, млечните храни и яйцата. Витамин В6 се съдържа и в бананите, картофите и зелето. 

В9 (фолиева киселина) помага за увеличаване скоростта на мислене. Дефицитът на витамин В9 причинява бърза уморяемост, човек изпитва необосновани страхове, страда от безсъние, изпитва апатия и го заплашва анемия.

Гъби, мляко, сирене, овнешко, говеждо, тиква, кайсии и бобови храни могат да ви набавят този витамин.

В12 (цианокобаламин) превежда информацията от кратковременната памет до дълговременната и регулира превключването на организма от режим на сън в режим на бодърстване и обратното. За недостига на този витамин свидетелстват редица симптоми, като объркване, различни нарушения на зрението, сънливост, хроническа умора, главоболие и главозамайване, раздразнителност, халюцинации и дори загуба на памет.

Витамин В12 се съдържа в много продукти. Това са водораслите, херингата, стридите, говеждото, пуешкото, пилешкото, сиренето и млякото.

Не само витамините от група В обаче са нужни на мозъка ни. Нужни са ни още:

Витамин D. Този витамин обикновено се асоциира с профилактика срещу рахит. Освен това обаче витамин D предпазва мозъка от образуването на тумори и е отлична профилактика срещу атеросклероза, тъй като запазва еластичността на кръвоносните съдове и капилярите.

Източник на витамин D е рибеното масло, яйченият жълтък, магданозът, млечните продукти.

Витамин Е заздравява стените на капилярите, предпазва мозъчните тъкани от свободните радикали и токсини, предпазва мозъка от дегенеративни процеси. Недостигът на този витамин веднага се отразява на паметта, мозъкът става невъзприемчив към новата информация. Такъв човек се отличава с агресивност, стремителни спадове на настроението, безпричинна раздразнителност.

Много витамин Е ще намерите в растителното масло, ядките, млякото, яйцата, овесените ядки, черния дроб и бобовите храни.

Витамин С. Че къде без него! От достатъчното му количество в организма зависи ефективното усвояване на витамините от група В. Витамин С е антиоксидант, който защитава организма от психични и физически претоварвания.

Съдържа се в цитрусовите плодове, зелето, ябълките, касиса, кайсиите, червените пиперки.

Той се усвоява бързо от организма, затова запасите му трябва постоянно да се попълват.