Цинкът съкращава боледуването при простуда, установили финландски учени от Университета в Хелзинки. Те анализирали данните от три изследвания с участието на 200 души и изяснили, че при 70% от участниците, приемащи таблетки за резорбция с цинков ацетат, и само при 27% от получаващите плацебо, симптомите на простудата изчезвали на петия ден. Полът, възрастта, етническата принадлежност, пушенето, алергиите и тежестта на простудата не влияели на резултатите.

Дозата цинк била от 80 до 92 милиграма дневно. Това е значително по-висока от препоръчваната доза, която е 11 милиграма за мъжете и 8 милиграма за жените. Учените обаче отбелязват, че в хода на други изследвания, които не са свързани с простудата, пациентите получавали в продължение на няколко месеца от 100 до 150 милиграма цинк в денонощие и странични ефекти от заболяванията не се проявявали.

Едва ли страничните ефекти могат да са проявят заради приема на таблетки, съдържащи между 80 и 92 милиграма цинк в продължение на 1-2 седмици, смятат специалистите. А и самите участници не се оплаквали от странични ефекти в края на изследването.

Цинкът е нужен за имунната система. Недостигът на цинк в храната увеличава риска от инфекции. Възбудители на простудата в повечето случаи са риновируси, които се размножават в горните дихателни пътища. Явно цинкът предотвратява размножаването на риновирусите, смятат учените. Възможно е той да не позволява на вирусите да се заселват в лигавицата на гърлото и носа.