Насекомите съдържат значително повече антиоксиданти, отколкото има в портокаловия сок или зехтина - продукти, които най-често се препоръчват да се използват за ограничаване на свободните радикали, твърдят италиански специалисти по хранене. Според тях яденето на мравки, морски змии и щурци предпазва от рак, съобщава The Telegraph с препратка от списание Frontiers in Nutrition.

Експертите стигнали до това заключение след серия от проучвания, резултатите от които показали висока концентрация на антиоксиданти в насекомите. Именно тези химични съединения защитават организма от оксидативния стрес и предотвратяват появата на свободни радикали. Както знаете, свободните радикали не само увеличават риска от развитие на онкологични заболявания, но и увреждат ДНК и обвивките на клетките, причинявайки болки в ставите, инфаркти и стареене на кожата.

Насекомите - вегетарианци, имат значително по-висока антиоксидантна способност от тарантулите и черните скорпиони, подбертават учените.

Повече от два милиарда души - една четвърт от населението на света - редовно ядат насекоми. Останалите ще трябва да опитат, казва професор Мауро Серафини, ръководител на изследването. Ядливите насекоми са отличен източник на протеини, полиненаситени мастни киселини, минерали, витамини и фибри, както писа неведнъж po-zdravidnes.com.

Италианският учен предполага, че след няколко десетилетия човечеството ще започне да включва мравки и щурци в ежедневната си диета.

Великобритания вече има супермаркет, който доставя домашни продукти с насекоми. Щурците се продават не само като индивидуални закуски, но и като гарнитура към такива ястия, като такос, юфка или салати.

На хранителното изложение в Тайланд през месец май тази година бяха представени различни продукти от насекоми. Около 2700 фирми от 42 страни и области участваха в това събитие.

Сред стоките бе представено тайландско брашно от преработени щурци, което може да се използва за приготвянето на кексчета. Тъй като щурците консумират малко храна и вода, приготвеното от тях брашно е много питателно, уверяват представители на фирмата.