Ако в менюто ви има много богати на калий храни, хипертонията не е опасна за вас, твърдят експертите. Един от основните източници на този елемент са бананите, като в средно голям банан се съдържат 422 милиграма калий.

Малцина обаче знаят, че един средно голям нар съдържа много повече калий – цели 666 милиграма. Експертите се опират на резултатите от изследване, в което доброволците употребявали всекидневно по 150 милиграма сок от нар в продължение на две седмици. Резултатът показал значително понижение на кръвното. Било доказано също, че сокът от нар подобрява притокът на кръв към сърцето.

Някои лекари смятат нара за един от най-полезните плодове в света. Той се бори с диабета тип 2, с рака на простатата и червата, понижава нивото на холестерола и подобрява спортните резултати. Нарът се отличава с високо съдържание на антиоксиданти, полифеноли и танини, полезни за сърдечно-съдовата дейност.

Семената на граната притежават диуретично, холеретично, успокояващо, противовъзпалително и възбуждащо апетита действие. Кората на плода – противовъзпалителни,