Два от щатите в САЩ са използвали противоположни стратегии за борба с коронавируса. И двете завършили с почти еднакви резултати. Това са Калифорния и Флорида, съобщава The Daily Mail.

Колко ефективна е строгата и пълна карантина при коронавируса? Опитът на Китай и редица други страни показва, че карантината може да играе важна роля за овладяване на инфекцията. Въпреки че не може да се изключи, че това се случва само в началния етап от разпространението на болестта и ако цялата страна вече е обхваната от нея, както се случи със САЩ, тогава карантината едва ли ще помогне. Това се доказва от историята на двата курортни щата - Калифорния и Флорида.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзъм използва много строг подход по време на пандемията на коронавируса, той нареди затваряне на заведенията за хранене, въведе задължителен режим на маски и ограничи събиранията на хора. За разлика от тях, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се ограничи до по-малки забрани и затвори много малко от заведенията в щата. Губернаторът каза, че се доверява на хората във Флорида и е убеден, че те имат здрав разум, за да контролират разпространението на вируса. Сега Флорида има 8 306 заболели от коронавируса и 117 смъртни случая на всеки 100 000 жители на щата. Калифорния има 8 499 инфектирани и 130 смъртни случая на всеки 100 000.

С други думи, двата подхода, основани на диаметрално противоположна стратегия, не демонстрират никакви фундаментални различия. В момента всеки щат регистрира от 200 до 400 заболели на 100 хиляди души и 10 до 20 смъртни случая на милион. През последните два месеца кривата на заболеваемостта и смъртността и в двата щата е приблизително една и съща. Процентът на хоспитализациите също съвпада - например в Калифорния има 24 хоспитализирани на 100 хиляди, а във Флорида - 22, пише The Daily Mail.