Има ли напитки, които хем да не подуват корема, хем да го „прибират“? Има, казват диетолозите. И ги посочват.

Ананасово фрапе. Както е известно, ананасът съдържа бромелайн – ферментът, който помага за разграждане на протеините. Освен това бромелайнът помага за облекчаване на храносмилането и предотвратява метеоризма.

Фрапето се прави лесно – в свежия ананасов сок добавяте лъжица ленено масло, съдържащо ценни мононенаситени мастни киселини. И пиете.

Сок от диня. Динята е великолепен плод, чието главно достойнство е нискокалоричността, която го прави прекрасна основа за коктейли. Фрешът или смутито от диня не съдържат вредни глюкози, фруктози и захарозаместители, както при шейковете или фруктовите коктейли. Сокът от диня е и най-добрият здравословен начин за дехидратация на организма, без да изпитвате чувство на вина за употребените калории.

Динята е и естествен овлажнител, което се дължи на високото съдържание на вода в нея. Плодът е богат и на хранителни вещества, включително и на антиканцерогенното съединение ликопен. Освен това динята съдържа и важни аминокиселини, какъвто е аргининът, който помага за намаляване на мастните отлагания и увеличава мускулната маса, ускорявайки метаболизма.

Освежаващо смути. В половин чаша обезмаслено или соево мляко сипете малко кисело мляко. Добавете щипка ванилия, ¼ чаша какао и чаша свежи малини плюс няколко кубчета лед (или чаша замразени малини, разбити в блендер). Смесвайте в продължение на 1 минута, след което пресипете в чаша.