Нов начин за намаляване на мозъчния оток при травматично увреждане на мозъка, като се използват специални наночастици предлагат американски учени от Северозападния университет в Чикаго. Тези частици забавят катастрофалния процес. Известно е, че при мозъчна травма много разстройства са причинени от натрупването на течност и развитието на оток. И засега в клиничната практика не съществуват ефективни методи за справяне с това явление, освен трепанация на черепа.

Развитието на оток и подуване на нервните клетки е свързано с навлизането в мозъка на специален клас имунни клетки - хематогенни моноцити. Тези клетки произвеждат сигнални молекули, които карат мозъка да расте в обем и привлича други имунни клетки. Когато това се случи в други органи, процесът на регенерация се ускорява. Но в мозъка това провокира фатален изход.

Експертите са предложили да се спре миграцията на моноцити, като се използва „стръв“ - наночастици с антитела. Когато такива частици се въведат в кръвта, имунните клетки ще реагират на тях като към потенциална заплаха, игнорирайки сигналите от мозъка. Резултатът е намаляване на отока.

Експерименти с гризачи доказали, че дори малки дози наночастици почти напълно потискат отока при мишки и намаляват наполовина степента на наранявания след травматично мозъчно увреждане.