Три са най-опасните стайни цветя, които трябва да избягвате, ако пуснат корен в дома ви! Защото са токсични и защото застрашават най-напред децата ви!

Dieffenbachia. Сянколюбивото растение крие много тайни. Dieffenbachia е тропически вид, който вирее не зле и на слънце. Но освен това е едно от най-отровните растения в света. Сдъвквайки която и да е част от листното растение, тя може да провокирате силна болка в устата и гърлото, обилно слюноотделяне, а в някои случаи и силен оток на гърлото, който може да доведе и до асфиксия (задушаване).

Английски тис. Това вечнозелено дърво е разпространено в европейските гори, но често го използват и за украса на интериора. То обаче е едно от най-смъртоносните дървета в света! С изключение на плода, всички части на тиса са токсични. Това е бързо действащ токсин, срещу който няма никаква противоотрова!

В средните векове тисът се е използвал от билкарите за предизвикване на аборти, които често завършвали с летален изход и за майката, и за бебето. Употребата на тис дори и в минимални количества предизвиква проблеми със сърцето, които водят до смърт.

Олеандър. Той изглежда прекрасно и поставен в помещението, привлича окото, особено когато разцъфне. Но нека това не ви залъгва! Олеандърът е едно от най-популярните, но и най-отровни растения. Малкото дете може да се отрови, изяждайки само едно листенце от растението.

Отровата на олеандъра предизвиква чревни раздразнения и причинява повръщане, диария – понякога и с кръв!, прекалено слюноотделяне, спазми и болки, както и нарушения в сърдечния ритъм, забавя кръвообращението, причинява тремор, конвулсии, а може да доведе и до смърт! В Индия са регистрирани много случаи, когато хора, употребяващи семена на олеандър са извършвали опит за самоубийство!