Всички усилия за щателен контрол на количеството сол, добавянав приготвянето на домашна храна могат да се окажат напразни, ако човек е свикнал всекидневно да похапва храна от супермаркета.

Специалисти от неправителствената организация Британски фонд по борба със сърдечните заболявания отбелязват, че у средностатистическия европеец на солта, съдържаща се в готовите хранителни продукти се падат почти 80% от дневната употреба на тази подправка.

Което значи, че дори и строгото спазване на препоръките за употреба на „бялата смърт“ при готвене вкъщи, може да се окажат слабо ефективни.

Излишъкът на сол в храната повишава вероятността от развитие на хипертония и някои заболявания на бъбреците, припомнят специалистите.

Британските учени обнародвали списък на най-популярните готови хранителни продукти, в които солта е в недопустимо голямо количество. А ние припомняме, че според Световната здравна организация дневната употреба на сол за възрастен не трябва да е повече от 5 грама.

Към кои хранителни продукти трябва да се особено предпазливи?

Твърди сортове сирена. В много от популярните сортове сирене се съдържат 3,5 г сол на всеки 100 г от продукта.

Кетчуп. Вкусният сос също не се отличава с полезност. Учените открили, че във всяка чайна лъжичка от повечето разновидности на кетчупа, се съдържа и чайна лъжичка захар.

Соев сос. Една супена лъжица соев сос съдържа почти половината от допустимата дневна норма сол.

Колбаси. Тези продукти в повечето случаи също съдържат наднормено количество сол.

Чипс. Любимата храна на децата, а и на много възрастни, е източник на много вредни вещества. А солта в хрупкавите картофки е от 0,7 до 1 г на опаковка.