Диабетът е едно от най-разпространените заболявания и в същото време едно от най-опасните. То безмълвно и постепенно разрушава човешкия организъм, водейки напълно здравия човек към смърт.

Над 420 милиона души по цял свят днес страдат от диабет, сочат данни на Световната здравна организация. Диабетът е основната причина за ослепяване, бъбречна недостатъчност и ампутация на долните крайници.

Какво друго знаем за диабета и какво от това, което знаем за него, е само мит!

Мит 1. Диабетът се появява само, когато ядем много сладко

Диабетът е хронично заболяване, което се развива вследствие абсолютна или относителна недостатъчност на хормона на задстомашната жлеза инсулин.

Всички въглехидратни храни, които употребяваме, в организма ни се разпадат до молекула на глюкозата, която организмът използва за получаване на енергия. Глюкозата постъпва в клетките, за да обезпечи нормалното им функциониране. Ето за това е необходим инсулинът, който се намира в кръвния поток и спомага да постъпването на глюкозата в клетката.

Ако инсулинът в организма ни е недостатъчен или съществува инсулинорезистентност, тоест състояние, при което клетките не реагират на присъстващия в кръвта инсулин, тогава се развива диабет.

Диабетът може да бъде предизвикан от различни причини, а не само от употреба на сладка храна.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване и няма връзка с храната, която ядем.

Диабет тип 2 може да бъде следствие от генетична предразположеност, но може да бъде предизвикан и от затлъстяване, малкоподвижен начин на живот, което води до инсулинорезистентност. Употребата на сладка храна е само един от предразполагащите фактори.

Мит 2. Елдата/гречката е най-полезната храна при диабет, тъй като не повишава кръвната захар

И гречката, и картофите, и оризът са продукти, съдържащи голямо количество въглехидрати. В организма всички тези въглехидрати се разпадат до молекула на глюкозата, което ще рече, че и при употребата на гречка, и при употребата на картофи или ориз, нивото на кръвната захар се повишава.

При употребата на който и да е въглехидратен продукт нивото на глюкоза в кръвта винаги се покачва.

Мит 3. Захарта е вредна, а медът – полезен. Затова при диабет се препоръчва да ядете мед

Медът е също толкова вреден при диабет, както и обикновената захар. Гликемичният индекс е показателят, който определя как се повишава нивото на захар в кръвта при употреба на една или друга храна.

Храните с висок гликемичен индекс съдържат много прости захари и бързо отдават своята енергия на организма, докато храните с нисък гликемичен индекс съдържат фибри и се усвояват по-бавно.

И медът, и захарта имат много висок гликемичен индекс (55 и 68 съответно). Ако имате диабет, употребата на мед е също толкова вредна, както и употребата на захар.

Мит 4. Въглехидратите предизвикват диабет, ако ги изключим от храната, диабетът не е страшен

Не бива напълно да се ограничавате от употребата на въглехидрати. Те са основен източник на енергия за всички процеси в организма.

Най-важният потребител на въглехидрати е главният мозък. Той се храни само с глюкоза, която получаваме тъкмо от въглехидратите. Без глюкоза мозъкът ни не може да функционира.

В никакъв случай не бива напълно да престанете с употребата на въглехидрати - това ще се отрази пагубно на мозъка ви.

Мит 5. Инсулинът е наркотик, които води до пристрастяване

Инсулинът не е наркотик. Той е хормон на задстомашната жлеза. При болните от диабет 1, наричан още инсулинозависим диабет, той се въвежда в организма с инсулинова инжекция или със специални инсулинови писалки.

Понякога инсулин се назначава не за постоянно пожизнено използване, а само за известно време, след което той може да бъде отменен. След отмяната му у пациента не възниква синдром на зависимост. По този начин инсулинът в никакъв случая не се явява като наркотик.

А ако болестта не изисква назначаване на инсулин, при диабет могат да се използват и други препарати.

Мит 6. При диабет не бива да променяме диетата и да отслабваме.

Поддържането на нормално тегло е важен фактор за профилактика от диабет. Американската диабетна асоциация публикува изследване с участието на 1079 души, което показва доколко отслабването намалява риска от развитие на диабет. Всички участници били с индекс на телесната маса над 33,9, което означава затлъстяване. В продължение на година те спазвали диета и се занимавали със спорт, който предполагал редуциране на килограмите.

В края на изследването учените установили, че всеки изгубен килограм смъквал риска от поява на диабет с 16%. А всеки 5% изгубена мастна тъкан намалявала риска от диабет с 25%.