Всеки от нас има свои начини на грижа за кожата. Но не всеки обръща внимание на нуждата от хранителни вещества, които се съдържат не само в козметиката. За приема им като храна особено полезни са сушените плодове. Кои по-точно обяснява нашият консултант д-р Людмила Ранкова.

Сушени смокини

Те са богати на подхранващи витамини като витамин C, B6 и K. Сушените смокини помагат за регулиране на производството на себум (мастен секрет отделян от мастните жлези )и предотвратяват загубата на влага. Изследванията показват, че смокините помагат за задържане на влага, те забавят появата на бръчки и други преждевременни признаци на стареене по лицето и шията.

Фурми

Основната причина за ранното стареене на кожата се дължи на свободните радикали, налични в тялото. Редовното ядене на фурми може да помогне за предотвратяване на признаци на стареене като дълбоки линии и бръчки.

Сушени кайсии

Те съдържат бета-каротин, който след поглъщане се превръща във витамин А в тялото. Той от своя страна помага за осигуряването на UV защита, предотвратява фотостареенето и пигментацията на кожата. Бета-каротините предпазват кожата от увреждане и премахват тъмните петна.

Стафиди

Стафидите също могат да забавят стареенето и да помогнат за премахване на тъмни петна, хиперпигментацията и други кожни несъвършенства. Стафидите ще направят кожата ви по-ярка.

Сини сливи

Смятат се за суперхрана за кожата. Сушените сини сливи са дори по-добри от пресните, тъй като съдържат повече антиоксиданти. Тези компоненти помагат за забавяне появата на признаци на преждевременно стареене като бръчки, фини линии, отпусната кожа и др.

Наближава сезонът, когато свежите плодове постепенно ще изчезват от пазара. Не забравяйте, че техните сушени варианти са дори много по-полезни, особено за кожата.