Дори и най-малките знаят, че разходките нощем в гората или скачането във водата на непознато място са  опасни. Но много и не подозират, че напълно безобидни на вид продукти крият не по-малка опасност! А ако пък искате да отслабнете, не бива дори и да ги докосвате.

Кои са тези храни?

Пуканки от микровълновата

Гледайки към екрана си мислите, че наблюдавате вледеняващ кръвта ужас?! Погледнете в ръцете си – там са далеч по-страшните пуканки!

Защо? Много производители добавят в пуканките за микровълнова перфлуорооктанова киселина, която служи за покритие на тефлонови съдове и от която затлъстяваме, или пък диацетил, разрушаващ защитните клетки на мозъка.

Здравословната смяна? Просто пригответе своите пуканки без химикали сами. Ако не добавяте в тях масло, то пуканките ще станат напълно здравословен продукт. Защото съдържат много целулоза, която намалява холестерола и е полезна за отслабване.

Цветни бонбони

Някои сладости не само са безполезни, но и вредни! Изследвания показали, че изкуствените оцветители Жълт №5 и Жълт №6 повишават риска от развитие на синдрома на дефицит на внимание при децата. Норвегия и Швеция вече са се отказали от използването на тези оцветители!

Здравословна замяна? Градински и горски плодове! И едните, и другите съдържат огромни количества антиоксиданти и полезни вещества. Освен това изследвания сочат, че плодовете помагат за отслабване.

Диетични газирани напитки

Кое е общото между синтетичните екстрогени и ракетното гориво? Тези естрогени ги има в диетичната кола! Оцветителите в карамелено повишават риска от рак, аспартамът увеличава нивото на глюкозата, претоварва черния дроб и помага за отлагането на мазнини. Газираните напитки с аромат на лимон съдържат BVO – вещество, което може да доведе до безплодие и да наруши баланса на хормоните в щитовидната жлеза.

Здравословна замяна? Вода и чай без захар. Както е известно водата не съдържа калории. При това тя запълва стомаха и той си мисли, че е сит. А следователно вие не се чувствате гладни и ще ядете по-малко.

Пушени меса

Колбасите, кремвиршите и шунката увеличават не само корема ви, но и риска от диабет. Те съдържат нитрати, които нарушават усвояването на захарта, повишавайки нивото й в кръвта. Местните продукти повишават и риска от рак на дебелото черво и щитовидната жлеза. Има ли нещо по-лошо от това? Има! Съдържащата се в тях сол предизвиква сърдечно-съдови заболявания.

Здравословна замяна? Най-добре е замените пушеното месо с пуешко, пилешко или риба. В тези продукти няма такива вредни вещества, както в пушеното, затова са и по-полезни!

Сметана за кафе

А кое е общото между готовата сметана за кафе и слънцезащитния крем? И в едното, и в другото има титанов диоксид, който придава на сметаната млечен цвят. При изследванията това вещество повлияло отрицателно на черния дроб на опитните мишки. Такава сметана съдържа и транс-мазнини, както и хидрогенирани масла, които повишават нивото на холестерола и влошават паметта.

Здравословна замяна? Обезмаслено мляко. Или директно от овчарите, разбира се.