Населението в африканските страни, като Чад, Сиера Леоне и Мали, се храни най-здравословно и балансирано в сравнение с всички останали народи по света. Там хората ядат много плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести храни.

А най-вредната и нездравословна диета е на арменците, унгарците и белгийците. Това е изводът на международна група учени, чийто труд е публикуван в списание The Lancet Global Health. 

Екип под ръководството на Фумияки Имамура от Кембриджкия университет провел оценка на качеството на хранене при 4,5 милиарда възрастни, живеещи в 197 страни по света, което е почти 90% от населението на Земята. Учените анализирали данни за присъствието в храната на 17 ключови продукта и питателни вещества, нарушеният баланс на които е пряко свързан с развитието на затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак.

Към елементите на здравословното хранене те отнесли плодовете, зеленчуците, ядките и семената, пълнозърнестите продукти, млякото, фибрите, рибата и други източници на омега-3 полиненаситени мастни киселини. Месото, подсладените напитки, наситените мазнини, трансмазнините, продуктите, повишаващи нивото на холестерол в кръвта и солта били причислени към групата на нездравословните храни.

В резултат бил съставен рейтинг на страните по степен на балансираност и полезност на хранене на населението им. В първата десетка с най-полезен режим на хранене влезли Чад, Сиера Леоне, Мали, Гамбия, Уганда, Гана, Бряг на слоновата кост, Сенегал. На девето място е Израел, а на десето – Сомалия.

В десетката на страните, чието население се храни с много вредни за здравето продукти, влезли някои развити европейски страни, както и някои бивши Съветски републики. Тази десетка се оглавява от Армения, следвана от Унгария, Белгия, Чехия, Казахстан, Беларус, Аржентина, Туркменистан, Монголия и Словакия.

По данни на изследване на Американския института по показатели и оценка на здравето (The Institute for Health Metrics and Evaluation) във Вашингтон, в десетката на най-„дебелите“ страни влизат Бразилия, Русия, Щатите, Индия, Китай, Индонезия, Германия, Египет и Пакистан.

 

хранене

хранене