През пролетта специалистите препоръчват да включвате в храната си колкото може повече продукти за естествена детоксикация, които ще помогнат да изведете от организма токсините и да възстановите алкалната среда, както и своето индивидуално ниво на киселинност.

Кои са продуктите, които най-ефективно помагат за естественото прочистване на организма, без да прибягваме към екстремния детокс, на който приписват множество странични ефекти? Вижте сами кои натурални продукти препоръчват ни експертите.

Зелено смути и горски плодове

За ефективното прочистване и освежаване на организма непременно трябва да включите в менюто си плодови и зелени смутита, като най-добрият вариант е микс от листни зеленчуци и диви плодове, като смесвате плодовете със спанак, зеле и целина.

Листните зеленчуци съдържат хлорофил, който помага за извеждане на токсините от организма. Плодовете пък съдържат антиоксиданти и ферменти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Зелен чай

Той е силен антиоксидант, който намалява количеството на свободните радикали в организма и до известна степен предотвратява появата на рак. Зеленият чай помага за успешното извеждане на токсините от организма.

Много изследвания свързват зеления чай и с подобряване на паметта и намаляване на мастните натрупвания по корема.

Къри

Кърито има противовъзпалителен ефект и помага за образуването на глутатион – незаменим в антиоксидатната дейност. Кърито помага и за регенерация на чернодробните клетки.

Калифорнийски учени доказаха още, че любителите на индийското къри са защитени много по-добре от Алцхаймер и различни форми на рак.

Зеле

Съдържанието на зелето е от 90% вода и е естествен диуретик. То съдържа още и мощни противоракови вещества, наречени глюкозинолати, които помагат да отмием от организма ненужните токсини.

Зелето насища организма и с полезни и важни витамини, като витамините С,К,Е и А, минерали, фибри и фолиева киселина.

Вода

Разбира се, за очистването на организма няма нищо по-добро и по-просто от водата! Важно е са се избягва обезводняването и да установите дневен питеен режим така, че да не изпитвате жажда.

Водата не само пречиства организма, но съдейства и за нормалното му функциониране, като помага да не преяждате и контролирате теглото си.

Ананас

Свежият ананас е ефикасен помощник в детоксикацията на тялото ни. Благодарение на мощния храносмилателен фермент, наречен бромелайн. Този изумителен плод помага за изгаряне на мазнините и намалява възпалителните процеси в организма.

Лимон

Научно доказано е, че чаша топла вода с лимон помага за прочистване на организма. Лимонът притежава антибактериални свойства, които помагат за пречистване на кръвта, а витамин С, на който е богат, повишава имунитета.

За ефикасното пречистване и възстановяване на организма се препоръчва за използване лимонов сок за приготвяне на различни храни, като дресинги за салата например и други пролетни сосове.